top of page

Post Pandemi Yeme-İçme Haberleri

Bakıyorum da Gurulogy Blog'u Coronavirus fena vurmuş :)

Ocak ayında son özel seyahatim Eskişehir ve Odunpazarı Müzesi'ni yazdıktan sonra sesim kesilmiş. Instagram'daki yoğunluğu ve mutfak keşiflerimi buraya taşımayı ihmal etmişim. Herşeye yetişir, neler neler yaparım derken önceliklerim farklı sıralanmış..

Ve yazın gelmesiyle, 1 Haziran sonrası bir anda 3 aylık kış uykusundan uyanmışcasına herşey "yeni normale" dönmüş..


İnsanoğlu tam bir adaptasyon makinası. Nasıl hemen evlerde kapalı oturmaya, çalışmaya, kendi ekmeğimizi yapmaya, Zoom ve House Party üzerinden sosyalleşmeye alıştıysak şimdi de "yeni normal"lere uyum sağlayacağız. Hoş benim gördüğüm kafe, restoranlarda maskeler, mesafeli oturmalar sokağa dönmemizle bir yalan olmuş durumda. Temkinli tarafta durmayı tercih edenlerden olarak, İstanbul ve Çeşme'nin popüler mekanlarının sahipleri ve şefleri ile Pandemi sonrasını konuştum, aldıkları tedbirleri, açılış planlarını ve beklentilerini öğrendim. Sizler için toparladım :)


Restoran & Kafe & Barlarda Pandemi Tedbirleri


Öncelikle dikkat edilmesi gereken iki önemli kuralı tekrar bir hatırlayalım...


Maske Kullanımı : Unutmayalım ki, tüm mekanların girişinde ateşiniz ölçülecek ve maske takmak zorunlu olacak. Sadece oturduğunuz masada maskenizi çıkarabileceksiniz. Ancak anladığım kadarıyla çoğu kişi bu kuralı ihlal etmeye başlamış bile. Mekanlarda nasıl olsa maske çıkacak diye baştan maskesiz gitmeye başlanmış. Sağlık Bakanımızın da dediği gibi bir müddet daha maskeyi en azından "moda" olarak takalım, taşıyalım. Maskesiz mekanlara girmeye çalışıp işletmecileri de zor durumda bırakmayalım.


Sosyal Mesafe : Güvenli sosyal mesafe 1.5 metre olarak kafamıza kazındı diye düşünüyorum. Mekanlar masa düzenlerini 1.5-2 metreye göre ayarlamışlar. Sandalye araları da 60cm ile 1 metre olarak düzenlenmiş. Dolayısıyla eski günlerdeki gibi balık istifi, omuz omuza mekanları doldurmak yok. Türk insanın en sevdiği 4 kişilik masayı 8 kişi paylaşma ve ek sandalyelerle mekana yayılma stratejisi burada patlar. Dolayısıyla sosyalleşmek için mekanlara gideceksek de kişi sayısını bu dönemde abartmamak ve oturma düzenlerine saygı göstermek önemli. Bakın Almanlar ne güzel korumuş havuz sosisleri ile sosyal mesafeyi :)

Almanya'da Cafe & Konditorei Rothe

İstanbul - Çeşme Popüler Mekanlarda Son Durum


Neolokal : Pandemi sürecinde hem kendi sosyal medya hesaplarından hem de şeflerin mutfaklarını paylaştığı "Madem Evdeyiz" ortak hesabından Şef Maksut Aşkar'ın lezzetlerini keyifle takip etmiştik. Neolokal'in yeniden açılışı için ise beklemede kalan Aşkar, "EvdeNeokal" uygulaması ile her hafta yenilenen bir menü ile gurme tadım menülerini evlere göndermeye devam ediyor. Neolokal'in lezzetlerine kavuşsak da mekanın açılışını bir müddet daha bekleyeceğiz gibi duruyor.


Alaf Kuruçeşme : Şef Murat Deniz Temel'in Kuruçeşme sahilde yer alan ve Anadolu lezzetlerini harmanladığı Alaf, 4 Haziran itibariyle COVID-19 düzeniyle Pazar hariç her gün saat 17:00'den 00:00'a servis vermek üzere kapılarını yeniden açtı.


Lucca / Cantinery: İstanbul'un klasiklerinden Lucca ve kardeşi Cantinery'nin son durumlarını da mekan sahibi Cem Mirap'tan aldım. Lucca'nın tadilatı devam ettiği için Haziran ayında açılışı biraz ertelenmiş. Bebek ana caddenin kazıldığını gördüğümde isabet olmuş diye düşündüm. Şu anda açılış keyfini çıkaramayacak kadar toz duman ortalık. Cantinery ise Haziran 15 sonrası kapılarını tekrar açmaya hazırlanıyor.

Alexandra Cocktail Bar Arnavutköy : Mimar ve işletmeci Mete Nisari'nin mekanı Alexandra Cocktail Bar, Arnavutköy'ün ve Boğaz hattının en popüler teras barlarından biri. Alexandra olmadan yaz geçmez dedim ve sizlere güzel haber 1 Temmuz itibariyle mekan yenilenen menüsü ve konsepti ile "yeni normale" dönüşe hazırlanıyor.


Momo Bebeköy : İşletmeci Turgay Yıldız'ın geçen kış İstanbul'a kazandırdığı ve açıldığı gibi en popüler mekanlar arasında yerini alan Momo Bebeköy de bu hafta itibariyle yeni normale uyarlanmış olarak kapılarını tekrardan açtı.


Inari Omakase Kuruçeşme : Şehrin en sevilen sushi restoranlarından Inari Omakase Mayıs ayında önce evlere paket servisle başlayıp, Haziran başında Kuruçeşme'deki adresinde servise başladı. Bir yandan paket servisin devam ettiği restorana önden mutlaka rezervasyon yapılarak gidilmesi gerekiyor. Hatta bu notu tüm diğer restoranlar için de genelleyebiliriz özellikle bu dönemde kapıda kalmamak adına...


Backyard Bebeköy : İstanbul'un en keyifli bahçeli mekanlarından Backyard Bebeköy de 12 Haziran itibariyle her gün sabah 10:00 akşam 23:00 arası "yeni normale" uygun düzeniyle sabah - öğle - akşam olmak üzere üç öğün yemek servisine başlıyor.


Minoa Books & Coffee : Akaretler yokuşundaki adresinde tanıyıp sevdiğimiz İstanbul'un en keyifli kitap kafesi ve konsept mağazası Minoa, tam Pandemi öncesi Levent'in girişindeki ortak çalışma alanı Han Spaces'da yeni yerini açmıştı. 1 Haziran'da hem Akaretler hem Levent şubeleri ile tekrar misafirlerini ağırlamaya başlayan Minoa, yaz sezonu bitmeden Etiler Alkent içinde inşaatı devam eden üçüncü yerini de hayata geçirmeye hazırlanıyor.


Foxy Local Karaköy : Şef Maksut Aşkar ve Şarap Uzmanı Levon Bağış'ın geçen kış açtığı şarap barı Foxy Local kendini kısa sürede bizlere sevdirmişti. Haziran'ın ikinci yarısında mekan tekrar kapılarını açarak yaza merhaba diyecek.



Beyaz Fırın : Gurulogy sosyal medya hesaplarını takip edenler hatırlayacaktır, Nisan ayı sonunda 180 yılı aşkın geçmişe sahip Beyaz Fırın'ın 5'inci kuşak temsilcisi Nathalie Stoyanof ile Instagram canlı yayında keyifli bir sohbette bir araya gelmiş ve pandemi sonrası yeme-içme sektörünün nasıl şekilleneceğini, bizleri neleri beklediğini konuşmuştuk. Pandemi süresince paket servise devam eden Beyaz Fırın & Brasserie mağazaları 1 Haziran'da yeni düzenlerinde servise başladı.



Padoca Istanbul : Sağlıklı menüleri, leziz ekmekleriyle Reşitpaşa'nın sevilen mekanlardan Padoca Pandemi sürecinde haftanın belli günlerinde "gel al" düzeniyle bizi lezzetlerinden ayrı bırakmadı. Mekanın sahibi ve şefi sevgili Burcu Sayar Meriç, açılış tarihi için Haziran'ın ikinci yarısını hedeflediklerini ve iç mekanda ufak bir tadilat yaptıklarını iletti.


Urla ve Çeşme'den Haberler...


Od Urla: Ege'nin yükselen yıldızı Şef Osman Sezener'in Od Urla'sını geçtiğimiz Ekim ayında büyük bir keyifle yazmıştım blogda. Haziran başı itibariyle yeni menüleri ile Pazartesi hariç her gün 13:00-00:00 arası kapılarını misafirlerine açan Od Urla, 17-18 Haziran'da konuk şef olarak Maksut Aşkar'ı ağırlıyor olacak. Od Urla ve Neolokal'in lezzetlerinin bir arada sunulacağı 2 gece için rezervasyonlar alınmaya başlanmış bile. İlgililere duyurulur :)

The Beach of Momo : Momo Bebeköy açılır da Beach of Momo açılmaz mı? Çeşme'nin son iki sezondur en popüler plajlarından Momo Beach Dalyanköy de 15 Haziran haftası itibariyle şezlong araları açılmış olarak sezonu açacak..

Pandemi sonrası plaj modası nasıl olacak merak etmiyor değilim :)


Kapari Bahçe : Alaçatı'da 12 ay açık kalan, en sevilen mekanlardan Kapari Bahçe de sezonu yeni düzene uygun olarak 4 Haziran'da açmış.


The Stay Alaçatı : Konserleri, özel etkinlikleri ile ünlenen Alaçatı The Stay Hotel'i de 1 Haziran itibariyle "Güvendeyiz, Açığız" diyerek kapılarını misafilerine tekrar açmış. Alaçatı'dan sonra İstanbul Bebek Hotel'i de devralan The Stay aynı tarihte Bebek Hotel'i de açmış hatta otelin barı şimdiden epey hareketlenmiş ...


Sota Alaçatı / Viento Hotel : Viento Hotel içinde yer alan ve kabuklu deniz ürünleri ile ünlü Sota Alaçatı da sezonu erken açanlardan. ISO hijyen sertifikaları ve tüm tedbirleri ile 1 Haziran'da misafirlerini ağırlamaya başlamış. Hatta Haziran ayında pandemi sonrası geri dönüş şerefine 3 gece kal , 2 gece öde kampanyası başlatmış Viento Hotel. İlgililere duyurulur..


La Capria Suit Hotel Alaçatı : Arnavutkoy Alexandra'nın sahiplerinin Alaçatı merkezdeki keyifli butik otelleri La Capria Suit Hotel de geçtiğimiz hafta itibariyle ilk misafirlerini ağırlamaya başladı. Pandemi döneminde giriş çıkışları azaltmak adına uzun dönem konaklamak isteyenlere özel paketler sunacakları bilgisini de aldım.





325 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page