top of page

Bizi Gerçekte Neler Mutlu Ediyor?

Güncelleme tarihi: 19 Nis 2021

On haftadır devam eden “Science of Well-being” , “iyi hissetme bilimi” eğitiminin sonuna geldim bugün.




Bu eğitimden bahsetmek istedim çünkü içinden geçtiğimiz dönemde herkesin benzer bir arayışta olduğunu hissediyorum. Mutluluk nerede? İçimizde mi? Sahip olmak istediğimiz şeylerde mi? Yoksa dışarda bir yerlerde de, biz peşinden koştukça uzaklaşıyor mu?

Yale Üniversitesi’nde Psikolog Profesör Laurie Santos bu programı tasarlarken öncelikle bizi gerçekte mutlu ettiğini ve edeceğini sandığımız şeylerin, bilimsel araştırmalar sonucunda mutluluğumuza pek fazla etkisi olmadığını ortaya koyuyor. İyi notlar, iyi bir iş, bol kazanç, güzel bir ev, güzel araba ve hayalimizdeki kilo ve formda olmak..


“Beni bunlar kesin mutlu eder” dediğinizi duyar gibiyim 😁. Evet, bunlar bir süre mutlu ediyor fakat süreler tahmin ettiğimizden çok daha kısa. Kimi durumda birkaç hafta ya da bilemediniz en fazla birkaç ay. Ama bu hedeflerimize ulaştıktan bir yıl sonra gerçekleştirilen ölçümler mutluluk seviyemizde herhangi bir artış olmadığını kanıtlıyor. Acı ama gerçek hop başa dönüyoruz !


Harvard Üniversitesi'nden araştırmacı psikolog Dan Gilbert'ın "mutluluk" algımızla ilgili yanılgılarımızı anlattığı konuşmasını bu araya not olarak düşüyorum vakti olan ve merak edenler için...


Peki O Zaman Bizi Neler Mutlu Ediyor?


1) Şükretmek

İnsan var olduğu sürece hep daha fazlasını istemeye programlı. Halbuki sahip olmadığımız şeyler kadar sahip olduklarımız var hayatlarımızda. Odağımızı neye verirsek onu büyüttüğümüzü unutmayalım. Şükür bilinci ve şükretmeyi günlük ritüellerimizin arasında tutmak mutluluk seviyemizi arttıran en etkili yöntemlerden biri. Bunun için günlük tutmak ya da ajandanızın bir kenarına o gün şükrettiğiniz 5 şeyi yazmak bile mutluluk seviyenizi arttırmak için yeterli.


2) Farkındalıkla Yaşamak

"Mindfullness" bu dönemde belki pandemi kadar sık duyduğumuz kelimeler arasında. Nedir farkındalıkla yaşamak? Odağınızı içinde bulunduğunuz anda, yerde ve işte tutmak. Zihnimiz her an sağa sola, ileri geri kaymağa meyilli. Öyle ki, uyanık olduğumuz sürenin %47’sinde zihin başka yerlerde dolaşıyor ve bu da bizim daha mutsuz olmamıza sebep oluyor. Bu kadar uyarıcının olduğu bir düzende ana odaklanmak kolay değil, ama meditasyon yapmak zihinlerimizi dizginlemek için çok etkili bir araç. Bu konuda nereden başlayacağını bilemeyenler “İyi Hissettiren Uygulamalar” yazımdaki önerilerime bakabilirler...


3) Sosyal Bağlar İlişkiler

İnsan ömrünü uzatan ve psikolojimize en iyi gelen şeylerin başında sosyal bağlar ve ilişkiler yatıyor. Bu kapanmalarla elimizden kopup giden sosyal hayatımız, ilişkilerimiz psikolojimizi oldukça zorladı ve pek çoğumuzu belki depresyona bile sürükledi. İmkanlar dahilinde fiziki ortamda buluşmalar mümkün olmasa da, yanında rahat ve güvende hissettiğiniz arkadaşlarınızla, dostlarınızla haftanın belli günlerinde sanal ortamda bile olsa buluşmak ya da yalnızlığa gömülmek yerine ihtiyaç duyduğunuz anlarda dostlarınızı arayıp dertleşmek mutluluk seviyenizi anında yukarı çekecektir.

4) Başkalarına Yardım Etmek

Yine zihinlerimizin yarattığı algı oyunlarından biri de herşeyi öncelikle kendimiz için istediğimiz yönündedir. Halbuki bilimsel araştırmalar, birine en ufak bir yardımda bulunduğumuzda ve iyilik yaptığımızda daha çok kendi mutluluk seviyemizin yükseldiğini gösteriyor. Önümüzdeki günlerde test edin ve görün. Bazen ufacık düşüncelerin, jestlerin altında paha biçilemez mutluluklar saklı olabiliyor.


5) Egzersiz ve Hareket

Günde sadece 30 dakika yapılan fiziksel hareket, egzersiz, depresyonla mücadelede anti-depresan ilaç kullanımından daha etkili. Spor sadece sağlıklı bedene sahip olup motivasyonumuzun artmasını sağlamıyor, aynı zamanda vücutta endorfin ve serotonin salgılarının artması da beynin olumlu yönde uyarılmasına daha zinde, enerjik ve mutlu hissetmemize sebep oluyor.

6) Uyku

Yoğun hayat temposunda göz ardı ettiğimiz en önemli mutluluk kaynaklarımızdan biri de düzenli uyku. Araştırmalar haftada en az 4 gün 7 saat uyumazsak sağlığımızla beraber mutluluğumuzun da çöküşe geçtiğini gösteriyor. Çünkü melotonin hormonu uykuda salgılanıyor ve melotonin mutluluk hormonu serotoninin de hammaddesi olarak karşımıza çıkıyor. Hücre yapımı, beynin ve vücudun gücü kuvveti hep uykuda gerçekleşiyor.


Evet gördüğünüz gibi mutluluk bedava :) Hepsi de elimizin altında. Hayatımızda ufak değişiklikler ve niyet edeceğimiz yeni alışkanlıklarla mutluluk seviyemizi bir ay gibi kısa bir sürede yukarı çekme şansımız var.


Kaybedecek bir şeyimiz yok, bence denemeye değer :)



153 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page