top of page

İyi Hissettiren Uygulamalar

Güncelleme tarihi: 29 Nis 2021

Ruh, beden, zihin...

İyi hissetmek belki de hiçbir zaman bu kadar zor olmamıştı..

Moralin mi bozuk? Arkadaşlarınla buluş, Boğaz'da rakı-balık yap, haftasonu bir yerlere kaç, seyahat hayali kur, gece çık, dans et...Hiçbiri yok...

Bize neşe veren, bizi anda tutan aktiviteler pandemiyle birer birer elimizden alındı. Bitti bitecek derken, gördük ki daha bitmiyor.

Korku, kaygı, sıkıntı, anksiyete baş köşede oturmaya devam ediyor..

Bu süreçte evlere hapsolmanın yanında, cep telefonlarına da her zamankinden fazla hapsolduk.


Zoom, Google Meet, Teams, Party House, Club House, Whatsapp paranoyası ile devreye giren Signal, Telegram, Instagram Story yetmezmiş gibi Reels vs gibi uygulamalar aldı başını gitti.


Dengeyi ve ruh sağlığımızı korumak için cep telefonlarımızdaki uygulamalara da bir sınır koymak, filtrelemek ve bilinçli seçimler yapmak gerekiyor. Yoksa bir bakmışız, sosyal medya kara deliğine düşmüş, haberlerden içimizi karalar bağlamış, ekrana bakmaktan gözlerimiz yanmış kalmışız...İşte bu yüzden pandemi sürecinde bana iyi gelen, iyi hissettiren ve odaklanmama yardımcı olan bazı uygulamaları sizlerle paylaşmak istedim.


Meditasyon ve Farkındalık Uygulamaları

Bilimsel araştırmalar zihnimizin ayık olduğumuz zamanın %47'sinde başka yerlerde olduğunu (mind wandering) söylüyor. Bir şeye odaklanmadığımız zamanlarda, ya geçmişte ya gelecekte geziniyor, ya da başka birileri adına düşünüyoruz. Anın dışında gezindiğimiz bu zamanların içinde "mutlu bir hayal" bile olsa, anda kalarak yaptığımız herhangi bir şeye kıyasla bu zamanların bizi daha çok mutsuz ettiği saptanmış. Bu yüzden "anı yaşa, anda kal" lafları boşuna değil. Zihni kontrol etmenin ve odağımızı şimdiye getirmenin en güzel ve basit yolu ise meditasyon ve farkındalık. Her ne kadar bunlar çoğunlukla ruhani dünyanın bir parçası gibi kulağa gelse de, iş ve özel hayatta başarı ve mutluluğun kilit noktalarında da meditasyon ve farkındalık önemli rol alıyor. Bu konuda hala ikna olmaya ihtiyacınız varsa, uygulama önerilerime geçmeden önce "Hedy Kober"in TED Talk linkini paylaşıyorum :)


Meditopia Bu uygulamanın en güzel yanı dil seçenekleri arasında Türkçe opsiyonunun da olması. Süreyi ve konuyu seçerek yönlendirme alabiliyorsunuz. Modunuza göre size günlük önerilerle geliyor ve hatırlatmalar yapıyor. Uygulamanın ilk 15 günü ücretsiz, sonrasında devam etmek için aylık ya da senelik üyelik paketi almanız gerekiyor.


Chopra Meditation & Well Being Deepak Chopra ve Oprah Winfrey'nin daha önce Youtube'da 21 günlük şükran (21 Days of Gratitude) meditasyonlarını keyifle yapmıştım. Yine böyle bir meditasyon bulabilir miyim diye araştırırken, App store'de bu uygulamaya denk geldim. Uygulamanın içinde ücretsiz erişebildiğiniz 21 günlük "Being Unstuck, Creating a Limitless Life" (Tıkanıklıkları Çözmek, Sınırsız Bir Yaşam Yaratmak) meditasyonu var. Tüm meditasyonlara sınırsız erişim isterseniz yine üyelik bedeli ödemeniz gerekiyor.


Calm Bu alandaki ilk ve dünyada en çok beğenilen uygulamalardan biri. Ayrıca fon müzikleri ve görselleri en güzel uygulama bence. Dil seçeneklerinde Türkçe bulunmuyor. Diğer uygulamalardaki gibi Calm'un da ücretsiz deneme süresini değerlendirerek en çok beğendiğiniz uygulamaya üyelik yapabilirsiniz.



Studio Canlı Studio Canlı pandeminin başında keşfettiğim uygulamalardan biri. Sadece meditasyon ve farkındalık konularıyla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda fitness, yoga, yüz yogası gibi derslerin, kişisel gelişim seminerlerinin ve çeşitli atölyelerin bulunduğu bir portal. Bazen ücretsiz grup dersleri de olabiliyor. İlgilendiğiniz dersler ve seminerler için tek seferlik ödeme yaparak katılabiliyorsunuz.


Egzersiz Uygulamaları

Sağlam kafa kesinlikle sağlam vücutta bulunuyor! Bilimsel araştırmalar düzenli egzersizin beden sağlığının yanında psikolojimiz ve ruh sağlığımız için antidepresan ilaçlardan ve pek çok terapiden daha etkili olduğunu kanıtlıyor. Pandemi öncesi evde spor yapmaya hiç alışkın olmayan ve yaklaşık 20 senedir spor kulübüne giden biri olarak, benim için en önemli dönüşümlerden biri sporu, spor salonunun dışına eve ve açık havaya taşımak oldu.


Nike Training Club Nike'ın tasarladığı bu ücretsiz uygulamada, çalıştırmak istediğiniz bölge ya da egzersiz türüne göre istediğiniz sürelerde idman seçebiliyorsunuz. Apple watch ile de uyumlu bir uygulama.


U Live Urban Riders ekibinin yaptığı, enerjisi yüksek ve keyifli bir spor uygulaması. Hem canlı derslere, hem de arşivdeki kayıtlı derslere üyelik paketi alarak katılabiliyorsunuz.


SWEATers App Açık havada ve bir grupla spor yapmaktan keyif alanlar için Sweaters uygulaması harita bazlı, ilgilendiğiniz alanlarda spor etkinliklerini takip edebileceğiniz ve katılabileceğiniz bir uygulama.



Yoga Kanalları

Yukarıda bahsettiğim uygulamalar dışında, bir yogasever olarak uygulama harici takip ettiğim bazı hocaların ve okulların derslerinin linklerini de aşağıda bırakıyorum ki listemiz eksik kalmasın :)




Gelişimini İzle ve Kaydet


Rewi Kendinizi motive etmekte zorlanıyorsanız ve bir takip mekanizmasına ihtiyacınız varsa Rewi uygulaması üzerinden takviminize yaptığınız tüm farkındalık çalışmalarını, egzersiz ve meditasyonları kaydedip istatistik tutabiliyorsunuz. Bu uygulamadan Yale Universitesi'nden aldığım "Science of Well-Being" programı sayesinde haberdar oldum. İçeriğinde bizi gerçekten mutlu eden şeyleri bulmak ve mutluluk seviyesimiz arttırmak olan programın bir çıktısı gibi.. Tavsiye edilir ;)


Sağlıklı, mutlu günler olsun!

224 görüntüleme4 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page