top of page

Pratik Yılbaşı Daveti & Hindi Rosto Tarifi


Merhaba son dakikacılar ! :)

Sizin de yılbaşına 3-5 gün kala hala programınız net değilse ve sonunda kendi evinizde ya da bir arkadaşınızda toplanmaya karar verdiyseniz doğru yerdesiniz!

Çok masraf etmeden, şık, pratik ve lezzetli bir sofra nasıl kurulur bu seneki taze tecrübemden esinlenerek sizlere birkaç tüyo vereceğim.


1) Yemekleri Bölüşün

Yemekleri yerken değil hazırlarken de bölüşün :) Danimarkalıların Hygge felsefesindeki "eşitlik" ilkesinde olduğu gibi misafircilik kuralını kaldırın. Herkese davet öncesi görev dağılımı yapın. Yılbaşının en güzel yanı zaten beraber bir şeyler yapmak, kurmak, hazırlamak, paylaşmak. Bu seneki erken yılbaşı yemeği organizasyonunda ev sahibi ben olduğum için ana yemeği üstlendim. Ana yemek olarak da hindi rosto, bademli yasemin pirinç pilavı ve fırında baharatlı patates hazırladım (tarifi aşağıda). Misafirlerden de en güzel yaptıkları salata, meze ya da tatlıyı evlerinde hazırlayıp getirmelerini istedim. Hazır almak her zaman kolay ve garanti bir seçim, ama bu formülle yediğimiz yemeğin lezzeti anlatılmaz ancak yaşanır! :)


2) Görselliğe Önem Verin

Yemeğin lezzeti mühim ama görsellik de önemli. Her ne kadar hepimiz "aman yılbaşı önemli değil, takmıyorum" desek de özel ve güzel bir sofrada oturmak herkesin ruhunu okşar, içini aşar. Bunun mantığı yok, psikolojik bir durum. Mumlarla aydınlatılmış, şık hazırlanmış bir sofra, fonda çalan güzel bir müzik bir anda modu yükseltir, nerede olursanız olun sizi havaya sokar. "Ne olacak işte biz bize havaya girelim" diyin :)



Ben genelde soframı bir gece önceden kurmayı tercih ederim. Eve girince, misafirler gelince o sofra kurma karambolu ortadan kalkar. Benim davetim 15 kişilik olduğundan ve herkese yetecek sayıda bir örnek takımım olmadığından tabak, bardak işini Macro Center ve Parti Sepeti'nden hallettim. Vaktim olsaydı daha da uygun ve bol seçenek için Eminönü'ne de giderdim.


3) Müzik Listenizi Hazırlayın

Kendi müzik listenizi hazırlamaya üşenirseniz Spotify uygulamasında ya da SoundCloud'da yüzlerce hazır liste mevcut. Ben genelde kendi listelerimi kendim yapıyorum. Bazen de PowerApp üzerinden sevdiğim DJ'lerin hazır setlerini de indirerek kesintisiz müzik çalmayı tercih ediyorum. Müziklerde yabancılarla başlayıp, Türkçe Pop ile bitirmek de geleneklerim arasındadır :) Eğlence garantilidir, tavsiye edilir.


4) Hindi Rosto Tarifi

Gelelim ana yemeğin hazırlanışına. Annemin tarifi ile bir gece önceden hazırladığım pratik, lezzetli ve yumuşacık hindi rosto için gerekli malzemeler;


2 paket hindi göğüs bütün fileto (750 gr x 2 )

3-4 yemek kaşığı sıvıyağ

4 diş sarmısak

10-12 arpacık soğan

Kaya tuzu, tane karabiber, pul biber, biberiye


Sosu için;

2-3 yemek kaşığı un

2 kaşık tereyağ

2 kaşık sıvıyağ

Haşladığınız hindinin sosu (rostoları kaplayacak miktarda el blender'ından geçirilmiş)


Hazırlanışı:

Hindi filetoları davetten bir akşam önce sıvıyağ ile teflon tencerede yakmadan mühürleyin. Daha sonra üzerini geçecek miktarda kaynar suyu, baharatlar, 4-5 arpacık soğan ve sarmısakla beraber ekleyin ve 30 dakika kadar haşlayın. Çatal batırıp piştiğini test ettikten sonra etleri tencereden çıkarıp servis yapacağınız fırın kabına susuz bir şekilde soğumaya alın.


Başka bir teflon tavada sos için tereyağ & sıvıyağ karışımında un kavurmaya başlayın, el blenderından geçirilmiş ve baharatları süzgeçle süzülmüş hindi suyunu kepçeyle yavaş yavaş kavurduğunuz un-yağ karışımına ekleyin ve hindi sosunu hazırlayın.

Hindi filetolar soğuduktan sonra keskin bir bıçak ile ince ince rosto şeklinde dilimleyin ve servis kabınıza yayıp üzerine sosunu da ekleyerek buzdolabına beklemeye alın.

Davet günü tek yapmanız gereken arpacık soğanların devamı ve biraz daha tane karabiber tuz ile birlikte hazırladığınız rostoyu bir saat 170 derecede fırınlamanız.

Ben aynı anda kabuklu, baharatlı fırın patatesleri de üst tepsiye yerleştirdim ve bir saat içinde yemeklerim hazırdı :)


Afiyet olsun! Ağzınızın tadı yeni yılda hiç eksik olmasın :)


150 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page