YE, SEV, DANS ET !
KOMŞUKÖY, Cumhuriyetköy
Hayallerinizdeki Bahçe; KOMŞUKÖY...
SERRA TÜKEL
10.08.2015
+90 (212) 274 40 79
Cumhuriyetköy Yolu, Kirazlı Çıkmazı, İstanbul
Her büyük şehir insanının benzer bir hayali yok mudur? Hatta Farmville denen sanal tarım oyunu da içimizdeki o küçük çiftçi olma hevesinden ortaya çıkmamış mıdır? Kendi bahçemizi, tarlamızı ekip biçmek, mevsimine göre meyve sebze yetiştirmek ve hasat toplamak…
Size harika bir haberim var! Artık bu hayali sanal ortamla sınırlı yaşamak ve gerçek hayata geçirmek için emeklilik yıllarımızı beklemek zorunda değiliz.
Çünkü İstanbul il sınırları içinde Polonezköy’ün hemen ilerisindeki Cumhuriyetköy’de kurulan Komşuköy, kendi tarlamızı ekip biçme hayalini bir “tık” kadar yakına getiriyor.
Komşuköy’ün Hikâyesi
Üç genç ortak…
Özden, Uğur ve Oğulcan…
Hali hazırda Identity İstanbul isimli kendi reklam ajanslarında çalışırken, yepyeni bir projeye soyunuyorlar. Üstelik bu proje, bırakın Türkiye sınırlarında örneği olmasını, Dünya’da da eşi benzeri olmayan bir proje.
En büyük çıkış noktalarından bir tanesi de yakın dönemde Dünya’yı tehdit eden kıtlık senaryoları ve tarıma dönüş trendleri. Diğer bir konu da tabii ki sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile gelen GDO’suz tohumlara ve ürünlere karşı artan yoğun ilgi.
İşte kahramanlarımız bu çıkış noktalarını, Internet üzerinden sanal bir oyunla birleştiriyorlar ve Komşuköy maceraları başlıyor…
Proje nasıl gelişiyor?
Komşuköy’ün kuruluş aşaması öncesi iki buçuk sene süren uzun bir AR-GE süreci var. Bu süreçte en önemli konu arazi seçimi. Tarla sahiplerinin bu deneyimi birebir yaşayabilmeleri ve ürünlerin dalından toplandığı gün evlere teslimatının yapılabilmesi için arazinin İstanbul’a yakınlığı çok önemli. Yakınlıktan başka, pek tabii arazinin verimi, etrafının tamamen tarım arazileri ile çevrili olması, imar olmaması ve gelecek dönemler için sağa sola büyüyecek yerlerinin olması önemli kriterler arasında yer alıyor.
Komşuköy’ün ortaklarından Özden Akyıldız, hem arazi seçim sürecinde hem de sonraki süreçlerde Ziraat danışmanları ile çalıştıklarını anlatıyor. Sonunda Etiler’e 35-40 dakika mesafede bulunan Cumhuriyetköy, Beykoz’daki 24 dönümlük araziyi buluyorlar.
Arazi bulundu, ilk etap tamam!
Şimdi bir de işin dijital tarafı var ki, bu bölüm oldukça karmaşık, başlı başına bir proje adeta. Komşuköy çevrimiçi platformda tarla sahiplerini bir nevi dijital yaverlik hizmeti sunuyor. Bu oyun aslında kullanıcıların işini kolaylaştırmak için düşünülmüş. Gel gör ki, konu tarım olunca havadan, sudan etkilenen, her daim ihtiyaçları değişen yaşayan bir organizmadan bahsediyoruz. İşte Komşuköy’ün sistemi de bu ihtiyaçları karşılayabilmek adına kullanıcı talepleriyle gün geçtikçe gelişen ve yenilenen bir yapıya sahip.
Sistem Nasıl Çalışıyor?
Komşuköy’e Facebook veya Twitter kullanıcı adınızla ya da Komşuköy’ün kendi web sitesi üzerinden kayıt oluyorsunuz. Daha sonra 20m2 ya da 40m2 ebatlarında bir arazi seçiyorsunuz. Araziniz tek bir parselde olsun isterseniz en fazla 7 farklı çeşit ürün yetiştirebiliyorsunuz. Benim için sınırlar önemli değil farklı parseller de olur derseniz ürün çeşidi 14’e kadar çıkabiliyor. Daha sonra online oyun ile tarlanızı ve mahsullerinizi 7/24 izleyebiliyor, bakımını yapabiliyorsunuz. Bakım ile uğraşmak istemeyenlere “otomatik bakım” seçeneği de sunuluyor J
Komşuköy’de yaz ve kış dönemlerinde iki ayrı ekim yapılıyor. Mayıs – Eylül yaz hasadı, Eylül – Ocak kış hasadı ve Ocak – Mayıs arasındaki dönem toprak işleme ve dinlendirme dönemi oluyor.
Komşuköy’de GDO’suz tohumlarla 100% doğal tarım yapılıyor. Tarlaları gezerken sohbetimiz sırasında ortaklardan Özden, Organik Tarım ile Doğal Tarım arasındaki farkın altını tekrar çiziyor. Organik tarımda kimyasalların ve koruyucuların kullanıldığını, Komşuköy’deki Doğal Tarım sisteminde ise ürünleri korumak için dahi hiçbir kimyasal kullanılmadığını belirtiyor.
Diğer yandan tarlaların çevresine ektikleri kadife çiçekleri mahsulleri bazı böcek türlerinden korumak, Ayçiçekleri ise rüzgârı kesmek için Komşuköy’de kullandıkları çeşitli doğal koruma yöntemleri arasında yer alıyor.
Komşuköy Topluluğu
Nisan 2014’te ilk kiralamaları başlayan Komşuköy’de bugün 170 tarla sahibi mevcut. Üyeler arasında eğitim düzeyi oldukça yüksek, bilinçli bireyler, kurumlar, şefler ve restoranlar yer alıyor. Şu anki sınırlar içinde üye kontenjanını 220’ye çıkarabilecek kapasiteleri bulunuyor.
Tarla sahiplerinin, tarlalarını ziyaret edip Komşuköy’de keyifli vakit geçirebilmeleri için arazinin iki buçuk dönümlük bölümü de sosyal alana ayrılmış. Bu sosyal alanda küçük bir köy kahvesi, mutfak, oturma köşeleri bulunuyor. Her gün Komşuköy mahsulleriyle mutfakta birkaç çeşit yemek pişiyor. “Lezzetlere herkes şaşırıyor” diyor Özden. “Ne yapıyorsunuz diye soruyorlar. Hâlbuki hiçbir şey yapmıyoruz. Doğayı ve mahsulleri kendi hallerine bırakıyoruz sadece” diye anlatıyor.
Üyeler için ayrıca bazı hafta sonları BBQ Partileri, Şef Sofraları ve dönem dönem de Festivaller düzenleniyor Komşuköy’de. Geçtiğimiz yıl “Ekim Festivali” ve “Korkuluk Festivali” yapılmış. Komşuköy ekibinin bu yaratıcılığıyla önümüzdeki dönemde kim bilir ne festivaller eklenecek bu listeye…:)
Gelecek Projeler
Proje muhteşem, Komşuköy’de gün geçirmek apayrı bir keyif…
“Sırada ne var?” diye soruyorum. Özden bundan sonraki projelerinin, limitli adette üretilecek Komşuköy paketli ürünleri olduğunu belirtiyor. Örneğin; Komşuköy fesleğeninden Pesto Sos, böğürtlenlerinden reçel, yaz sebzelerinden turşu gibi. Kaç kavanoz çıkarsa her biri üzerinde numarası olacak limitli ürünler, hem tarla sahiplerine hem de arkadaşlarına hediye olarak sunabilecekleri işlenmiş lezzetler olacak. Bir de tavuk ve yumurta için üyelerin yoğun bir talepleri olduğunu ekliyor Özden. Tarlaya kümeslerin kurulması da yakın gelecek planlar arasında yer alıyor.
Yazının başında da belirttiğim gibi Komşuköy’de bir bahçe sahibi olmak, uzak bir emeklilik hayali değil artık. 20m2’den başlayan tarlalar için senelik üyelik bedeli 3050TL. Bu tutara fideler, tüm bakım hizmetleri ve mahsulün toplandığı gün eve adrese gönderiler, kısaca her tür hizmet dâhil. Üstelik “sessiz mod” seçeneği ile bebekli tarla sahiplerine ürün teslimatı sırasında kapı çalmama opsiyonu da sunuluyor :)
Uzun lafın kısası eğlenceli, yaratıcı, pratik, doğal, sağlıklı ve lezzetli tarım Komşuköy’de…
Komşuköy'de Calling Dergisi'nin kurduğu Sofra'nın hikayesi, Burçak Ersen'in lezzetleri, Cihangir'den gelen ünlüler için hikayeye buradan DEVAM ET!
“İleride bir gün bir bahçemiz olsa… Domates, biber, patlıcan eksek… Dalından meyve toplayıp yesek…”